Анчоус європейський

Анчоус європейський

Анчо́ус європе́йський, хамса́ (лат. Engraulis encrasicolus) — вид родини Анчоусових (Engraulidae) ряду оселедцеподібних (Clupeiformes).

Ареал охоплює східну Атлантику від Норвегії до Південної Африки. Живе також у Середземному та Чорному морях. Трапляється в Індійському океані біля узбережжя Сомалі. Влітку мігрує в Північне, Балтійське та Азовське моря.

Риба невеликих розмірів, зазвичай 12–15 см у довжину. Тіло видовжене, округле в поперечному розрізі. Рот дуже великий, нижній. Луска тонка, легко спадає, очі великі, на нижній щелепі невеликі зуби, кіль та бічна лінія відсутні. Спина забарвлена у яскраво-зелений, синьо-зелений, майже чорний колір або світліша, сірувата. Боки сріблясто-білі. Зграйна морська океанодромна пелагічна риба. Щорічно здійснює міграції від місць зимівлі до місць нересту і нагулу. Влітку переміщається на північ, піднімаючись у верхні шари води; взимку — на південь, опускаючись до глибини 400 м.

У територіальних водах України виокремлюють дві форми анчоуса європейського: чорноморську та дрібнішу — азовську, що заходить улітку до Азовського моря через Керченську протоку. Зимує в ямах біля берегів Криму і в східній частині Чорного моря на глибині 40–70 м.

Тривалість життя 3–4 роки.

Ікра пелагічна (плавуча). Плодючість становить 20–25 тис ікринок. Ікру анчоус відкладає порціями від квітня до початку жовтня. Живиться переважно дрібними планктонними ракоподібними.

Анчоус європейський відіграє значну роль в екосистемі моря, адже є основним кормом пеламідам, оселедцям, судакам, білугам, дельфінам; ним також живляться морські птахи (мартини та буревісники). Анчоус невибагливий до рівня солоності й стійкий до коливань температури, тому має дуже широкий діапазон толерантності, заходячи навіть в опріснені лимани та естуарії.

Анчоус європейський є важливим промисловим видом риб у світі та в Україні. Чисельність виду протягом останніх десятиліть невпинно знижується.

Література

  1. Мовчан Ю. Риби України. Київ : Золоті ворота, 2011. 444 с.
  2. Handbook on Fish Age Determination: A Mediterranean Experience (Studies and Reviews). Rome : Food & Agriculture Organization, 2019. 190 p.
  3. FishBase. URL: http://www.fishbase.se%7C

Автор ВУЕ

О. А. Циба


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Циба О. А. Анчоус європейський // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Анчоус європейський (дата звернення: 13.08.2020).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
08.07.2020

Покликання на статтю

Опитування читачів ВУЕОпитування читачів ВУЕ