Їдальня

Їдальня Масандрівського палацу в смт Верхня Масандра, АР Крим, Україна. Фото В. В. Вечерського

Їда́льня — приміщення або споруда для прийняття їжі.

Їдальні як окремі кімнати з розміщенням у них великого обіднього столу виокремлюються у палацах, садибних будинках, особняках, апартаментах, віллах, замках, а також у монастирях. В орденських замках їдальня називається рефекторій, у монастирях — трапезна. Традиційно їдальня мала зручний зв’язок з кухнею.

Як заклад громадського харчування їдальня може бути окремою спорудою або групою вбудованих чи прибудованих приміщень. Їдальні розрізняються за призначенням (загальнодоступні й спеціалізовані, у т. ч. відомчі — при підприємствах, установах, закладах освіти), формою обслуговування (з обслуговуванням, самообслуговуванням, продажем продукції на винос) та місткістю (за кількістю посадкових місць). Приміщення їдальні за функціями поділяються на торговельні (вестибюль, гардероб, санвузол, обідній зал з роздавальнею), виробничі (кухня, заготівельня, мийка), складські, адміністративні, побутові для персоналу та технічні.

Література

  1. Архітектура: короткий словник-довідник. Київ: Будівельник, 1995. С. 278.

Автор ВУЕ

В. В. Вечерський


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Вечерський В. В. Їдальня // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Їдальня (дата звернення: 17.01.2022).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
10.08.2020

Офіційний телеграм-канал ВУЕОфіційний телеграм-канал ВУЕ