Африканський скельний щур

Dassie Rat, crop.jpg
Petromus typicus.jpg

Африка́нський ске́льний щур, нокі (Petromus typicus) — єдиний вид ссавців родини Африканських скельних щурів (Petromuridae) із підряду їжатцевидих (Hystricomorpha) ряду гризунів (Rodentia). Найближчими родичами є родина очеретяних щурів, або щетинцевих (Thryonomyidae).

Таксономія і характеристика

Африканський скельний щур — дрібний гризун, масою від 100 до 300 г. Голова і тіло завдовжки 135–224 мм, хвіст — 115–175 мм. Характерними ознаками є дещо сплющений зверху й знизу черепа та гнучкі ребра, які дають змогу тваринам пролазити крізь вузькі щілини і знаходити притулок. Волосяний покрив м’який і шовковистий, підшерстя відсутнє. У забарвленні переважають відтінки брунатного, жовтувато-брунатного та сірого кольорів. Вуха короткі й заокруглені; очі великі; лицеві вуса довгі, чорні. Кінцівки помірної довжини з вузькими стопами, короткими вузькими кігтями, голими подушечками на підошвах. На передніх кінцівках 4 пальці, на задніх — 5, з них 4 — основні. Хвіст довгий і ворсистий, але не пухнастий.

Поведінка

Африканський скельний щур облаштовує лігва у щілинах гірських порід. Веде денний спосіб життя з максимальною активністю на світанку й увечері. Вранці рятується від холоду гріючись на сонці. Живляться рослинною їжею: зеленими пагонами, квітами, плодами та насінням. Нокі живуть малочисельними колоніями, можуть утворювати моногамні пари. Сезон їхнього розмноження припадає здебільшого на пізню весну або осінь — на сезони дощів, коли з’являється більше поживи. Період вагітності становить близько 3 місяців; народжується 1–3 (найчастіше двоє) дитинчат. Тривалість життя африканського скельного щура невідома.

Поширення й екологія

Ці реліктові тварини поширені в кам’янистих пустельних оселищах південно-західній Африки (включно з пустелею Наміб). Їхніми природними ворогами є численні хижі птахи. В свої колоніях тварини використовують характерний свист для попередження про наближення хижаків.

Загрози й охорона

Згідно з критеріями Міжнародного союзу охорони природи, вид має статус «найменш загрожений». Значних загроз існуванню африканського скельного щура немає, проте поблизу людських поселень небезпеку для нього становлять свійські коти. Локальний негативний вплив на чисельність популяцій може мати видобуток граніту, будівництво сонячних та вітрових електростанцій. У межах ареалу є кілька природоохоронних територій — національні парки Наміб-Науклюфт, Берег Скелетів, Аї-Аїс-Ріхтерсвелд, — що сприяє збереженню популяцій нокі.

Додатково

  • Родова назва тварин походить від грец. πέτρα — скеля, камінь, μῦς — миша.

Література

  1. Myers P. Petromuridae Dassie Rat // Animal Diversity Web. 2001. URL: https://animaldiversity.org/accounts/Petromuridae/
  2. Santoro K. Petromus Typicus Dassie Rat // Animal Diversity Web. 2004. URL: https://animaldiversity.org/accounts/Petromus_typicus/
  3. Vaughan T., Ryan J., Czaplewski N. Mammalogy. 6th ed. Burlington : Jones and Bartlett Publishers, 2013. 756 p.
  4. Feldehamer G. A., Drickamer L. C., Vessey S. H. et al. Mammalogy: Adaptation, Diversity, Ecology. 4th ed. Baltimore : Johns Hopkins University Press, 2015. 768 p.
  5. Kingdon J. The Kingdon Field Guide to African Mammals. 2nd ed. Princeton : Princeton University Press, 2015. 544 p.
  6. Cassola F. Petromus typicus // The IUCN Red List of Threatened Species. 2016. URL: https://www.iucnredlist.org/species/16776/22240649
  7. Wilson B., Todd S., Relton C. A Conservation Assessment of Petromus typicus // The Red List of Mammals of South Africa, Swaziland and Lesotho. Midrand : South African National Biodiversity Institute and Endangered Wildlife Trust, 2016. 48 p. URL: https://www.researchgate.net/publication/321905595_The_Red_List_of_Mammals_of_South_Africa_Swaziland_and_Lesotho_2016

Автор ВУЕ

С. В. Харчук


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Харчук С. В. Африканський скельний щур // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Африканський скельний щур (дата звернення: 27.01.2021).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
06.01.2021

Офіційний телеграм-канал ВУЕОфіційний телеграм-канал ВУЕ