Афаліна звичайна

Афалі́на звича́йна (Tursiops truncatus) — вид ссавців родини дельфінових.

Характеристика

Тварина середнього розміру: завдовжки 2,2–3 м, зрідка до 4 м, масою 150–300 кг. Самці на 10–20 см більші за самиць. «Дзьоб» чітко відмежований. Спинний плавець високий, стрункий, у вигляді півмісяця; грудні плавці широкі. Забарвлення тіла зверху темно-буре, знизу — світле; малюнок на боках тіла часто не виражений. Зуби міцні, конічні, на верхніх і нижніх щелепах міститься по 40–50 зубів.

Спосіб життя

Дельфіни виду зазвичай тримаються прибережної смуги, хоча трапляються і у відкритому морі (залежно від сезону), можуть заходити в річки на значну віддаль. Афаліни звичайні здатні розвивати швидкість до 40 км/год, пірнати на глибину до 150 м, вистрибувати з води на висоту до 4 м. Ведуть переважно денний спосіб життя, тримаються нечисленними зграйками до 10 особин. За великої концентрації риби утворюють скупчення до сотень особин.

Живлення

Живляться як пелагічними, так і придонними рибами, а також ракоподібними, молюсками. Одна особина афаліни звичайної за добу з’їдає понад 30 кг риби.

Розмноження

Статевої зрілості набувають у віці 5–10 р. Вагітність триває близько року. Дитинча (зазвичай одне) народжується під водою хвостом уперед. Тривалість молочного вигодовування — 1,5–2 роки. Допустимий 2–3-річний цикл розмноження.

Поширення та екологія

Афаліна звичайна поширена в помірних і теплих водах Північної та Південної півкуль, зокрема по всій акваторії Чорного моря. Частіше трапляється в прибережних зонах і на мілководді, особливо у весняний та осінній періоди. Улітку найбільші скупчення спостерігають на межі Центрального і Східних районів Чорного моря біля Південного берега Криму. До складу фауни Чорного моря ендемічний (див. Ендеміки) підвид афаліни звичайної — менший за розмірами дельфін афаліна чорноморська.Популяції афаліни звичайної загалом мають стабільну чисельність, яка в Чорному морі знижується внаслідок промислу. Дельфіни часто гинуть, заплутуючись у сітях, а також унаслідок відстрілу рибалками. Регулярний перелов риби людиною, браконьєрський вилов під час нересту, забруднення океану призводять до виснаження рибних запасів і, відповідно, кормової бази дельфінів.

Охорона

Афаліна звичайна охороняється на міжнародному рівні, зокрема вид уключено до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (категорія EN), ІІ додатку Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (1979; Україна приєдналася 1996) ІІ додатку Боннської конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (1979; Україна приєдналася 1999), ІІ додатку Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (1973, виправлено 1979; Україна приєдналася 1999), та Угоди про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану (1996; Україна приєдналася 2004). Афаліну звичайну занесено до Червоної книги України як рідкісний вид.

Література

  1. Крушинская Н. Л., Лисицына Т. Ю. Поведение морских млекопитающих. Москва : Наука, 1983. 336 c.
  2. Жизнь животных : в 7 т. Москва : Просвещение, 1989. Т. 7: Млекопитающие. 558 с.
  3. Биркун А. А., Кривохижин С. В. Звери Чёрного Моря. Симферополь : Таврия, 1996. 96 с.
  4. Черноморская афалина Tursiops truncatus ponticus: Морфология, физиология, акустика, гидродинамика / Ред. В. Е. Соколов, Е. В. Романенко. Москва : Наука, 1997. 672 с.
  5. Червона книга України. Тваринний світ / За заг. ред. І. А. Акімова. Київ : Глобалконсалтинг, 2009. 624 с.
  6. Oakenfold S. Marine Biology: Biodiversity and Zoology. New York : Syrawood Publishing House, 2018. 240 p.

Автори ВУЕ

О. О. Біркун,

С. В. Кривохижин,

Я. О. Межжеріна.


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Межжеріна Я. О., Біркун О. О., Кривохижин С. В. Афаліна звичайна // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Афаліна звичайна (дата звернення: 11.05.2021).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
26.01.2021

Офіційний телеграм-канал ВУЕОфіційний телеграм-канал ВУЕ