Агрофіти


Агрофі́ти — багатозначний термін:

1) Іноземні інтродуковані види сільськогосподарських культур, що вирощуються людиною в агроценозах (на сільськогосподарських угіддях). Прикладом таких рослин є картопля, помідори та солодкий перець, завезені в Україну з теплих країн Південної Америки, баклажани (завезені з тропіків Східної Індії) тощо.

2) Одна з двох основних груп бур'янів, які розрізняють за походженням — справжні бур’яни, що пов’язані з культурними рослинами протягом багатьох тисячоліть; другою такою групою є апофіти — бур’яни, що походять з місцевої флори. Загальна кількість видів бур’янів, шкідників, патогенних мікроорганізмів, які мешкають в агроекосистемах, обчислюється десятками тисяч.

Література

  1. Ламан Н. А., Самсонов В. П., Прохоров В. Н. и др. Методическое руководство по исследованию смешанных агрофитоценозов. Минск : Навука и тэхніка, 1996. 101 с.
  2. Иванов В. Ф., Иванова А. С. и др. Экология плодовых культур. Киев : Аграрна наука, 1998. 407 с.
  3. Березівський Л. М. Системи основного обробітку ґрунту і щільності агрофітоценозу як фактори формування врожаю та якості льоноволокна // Науковий вiсник Нацiонального аграрного унiверситету. 1999. № 19.
  4. Якубенко Б. Є. та ін. Геоботаніка: тлумачний словник. 2-ге вид., випр. і перероб. Київ : Фітосоціоцентр, 2011. 420 с.
  5. Полянський С. В. Ґрунтознавство з основами географії ґрунтів. Луцьк : Вежа-Друк, 2015. 156 с.

Автор ВУЕ