Абсент

Келих і ложка для абсенту

Абсе́нт (фр. absinthe, від лат. absinthium, грец. ἀψίνθιον, букв. — полин) — алкогольний напій.

Історична довідка

Перші згадування про напої на основі полину відносять до Давнього Єгипту — 1500 до н. е. Рецептура приготування абсенту в сучасному вигляді виникла у 18 ст. Першою країною, яка на початку 20 ст. заборонила виробництво й уживання абсенту, стала Бельгія. Потім він був під забороною у низці інших країн, включно із Францією. Тривалий час виробництво, продаж і вживання абсенту не дозволялись. Лише 2004 закони, що забороняли виробництво абсенту, скасовані із зобов’язанням дотримування вмісту туйону за нормами Європейського Союзу.

Склад

Основні інгредієнти:

Різновиди та їх характеристики

За зарубіжною класифікацією абсент можна віднести до лікерів, за класифікацією стандартів України та РФ — до настоянок.

Абсент має специфічний гіркий смак і характерний аромат полину гіркого або лакриці. Основні характеристики абсенту залежно від різновиду: міцність — 55–85 % об., уміст туйону (безбарвної речовини з характерним запахом, що нагадує ментол) — 5–100 мг/кг або ррm (за вимогами Європейського Союзу вміст туйону не має перевищувати 10 мг/кг або ррm). Уважають, що туйон, який міститься в полину гіркому, у великих дозах справляє на людину наркотичну й отруйну дію.

Абсент — прозорий напій традиційно ­смарагдового-зеленого кольору. Такий абсент присутній в лінійці продукції кожного виробника абсентів. Його відтінки можуть варіюватися від світло-зеленого до смарагдового. Абсент бурштинового кольору вирізняється м’яким смаком. Його вважають елітним напоєм, оскільки під час виробництва піддають подвійному очищенню. Абсент рубінового кольору — полинова настоянка з екстрактом граната. Він має оригінальний післясмак. Для виробництва абсенту темно-коричневого кольору використовують коріння полину, а не листя, та добавляють настій чорної акації. У смаку такого напою є солодкі тони.

Уживання абсенту дає змогу розслабитися, знімає жар і запалення, розширює судини, поліпшує апетит. Абсент може бути використаний як дезінфікувальний, спазмолітичний, протисудомний засіб. Його вживання сприяє профілактиці вірусних захворювань. Помірне вживання абсенту не шкодить здоров’ю людини. Проте надмірне захоплення ним може мати сумні наслідки, спричинені шкідливою дією туйону.

Література

  1. Genraud D., Verlet J. Une si longue absence: Le retour de l’absinthe. Besançon : Editions Tigibus, 2002.111 p.
  2. Смирнов Е. А. Коньяк, виски, текила, абсент. Минск : Харвест, 2004. 320 с.
  3. Козлов В. А., Голенков А. В., Сапожников С. П. Абсент и туйон (невыпиваемый Чернобыль) // Наркология. 2013. Т. 12. № 12 (144). С. 55–60. URL: https://www.researchgate.net/profile/Vadim_Kozlov/publication/317035211_ABSINTHE_AND_THUJONE_NOT_DRUNK_CHERNOBYL/links/59206d01a6fdcc4443f18dae/ABSINTHE-AND-THUJONE-NOT-DRUNK-CHERNOBYL.pdf

Автор ВУЕ