Апетит

Апети́т (лат. appetitus — прагнення, бажання) — відчуття, пов’язане з прагненням споживання їжі.

Характеристика

Досконала регуляція споживання їжі забезпечує точну відповідність між потребою людини в поживних речовинах та їх надходженням в організм. Це підтримує оптимальний рівень живлення клітин і тканин. Апетит виникає в результаті збудження харчового центру, який включає відділи гіпоталамуса, структури лімбічної системи, кору великих півкуль головного мозку. Збудження гіпоталамічних ділянок харчового центру за рахунок висхідних активувальних впливів вибірково залучає спеціальні відділи кори — саме цим зумовлена вибіркова харчова поведінка. Апетит пов’язаний зі станом голоду, головною причиною якого є подразнення спеціальних рецепторів гіпоталамуса кров’ю зі зниженим умістом поживних речовин («голодна кров»). Апетит регулюють також гормони кишківника: динентерин та арентерин. Динентерин діє на центри, які контролюють одночасно терморегуляцію й апетит, або через реципрокну (див. Реципрокність) взаємодію між центром терморегуляції та харчовим центром. Арентерин — апетитрегулювальний гормон слизової оболонки дванадцятипалої кишки.

Різновиди

Апетит здебільшого виражений у двох формах: загальній (емоційній реакції на їжу загалом) і вибірковій (реакції щодо певних видів їжі). Вибірковий апетит пов’язаний із відсутністю або різкою нестачею в організмі певних поживних речовин, солей і вітамінів. До вибіркової форми належить спотворений апетит — бажання до споживання неїстівних речовин: крейди, землі, гасу тощо. Спотворений апетит зумовлений модифікацією функціонального стану харчового центру, за якої зазнають змін центри голоду та насичення в ядрах гіпоталамуса, а також активність структур харчового центру кори головного мозку.

Література

  1. Guyton A., Hall J. Textbook of Medical Physiology. 13th ed. Phyladelphia : Saunders, 1996. 1168 p.
  2. Ганонг В. Ф. Фізіологія людини / Пер. з англ. Львів : БаК, 2002. 784 с.
  3. Мороз В. М., ‎Йолтухівський М. В., Бєлік Н. В. та ін. Фізіологія. 3-тє вид. Вінниця : Нова Книга, 2017. 448 с.

Автор ВУЕ

Н. М. Бандурка


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Бандурка Н. М. Апетит // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Апетит (дата звернення: 24.10.2021).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
26.02.2021

Офіційний телеграм-канал ВУЕОфіційний телеграм-канал ВУЕ