Ацетоно-бутилове бродіння

Ацето́но-бути́лове броді́ння — тип бродіння без доступу кисню (анаеробний), кінцевими продуктами якого у кислому середовищі є переважно ацетон (пропанон) і бутиловий спирт (бутанол, C4H9OH).

При цьому також утворюються у порівняно невеликих кількостях водень, вуглеклислий газ CO2, оцтова (етанова, CH3COOH),масляна (бутанова, C3H7COOH) кислоти, етанол (спирт етиловий).

Збудником ацетоно-бутилового бродіння є анаеробні бактерії з роду Клостридій (Clostridium acetobutilicum та інші), що спричиняють розкладання вуглеводів.

Ацетоно-бутилове бродіння відбувається у 2 фази:

  • у першу фазу паралельно з наростанням біомаси накопичуються етанова та бутанова кислоти;
  • у другу фазу утворюються переважно ацетон і бутиловий спирт.

Під час ацетоно-бутилового бродіння зброджуються моносахариди, дисахариди та полісахаридикрохмаль, інсулін, але не зброджуються клітковина й геміцелюлоза

До освоєння хімічного синтезу ацетону й бутанолу ацетоно-бутилове бродіння було єдиним способом промислового отримання цих речовин із кукурудзи, жита, картоплі.

Література

  1. Biomass, Biopolymer-Based Materials and Bioenergy : Construction, Biomedical, and other Industrial Applications / Ed. by D. Verma, E. Fortunati, S. Jain et al. Duxford; Cambridge : Woodhead Publishing, 2019. 558 p.

Автор ВУЕ

Л. В. Кобріна


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Кобріна Л. В. Ацетоно-бутилове бродіння // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Ацетоно-бутилове бродіння (дата звернення: 6.03.2021).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
21.02.2021

Офіційний телеграм-канал ВУЕОфіційний телеграм-канал ВУЕ