Асамбляж (у виноробстві)

Асамбляж у виноробстві ― змішування партій виноматеріалів одного сорту, року врожаю і господарства у великі однорідні партії.

Асамбляж — це метод особливого змішування, який зазвичай застосовують у виробництві ігристих і шампанських, а також тихих високоякісних вин. Уможливлює отримання продуктів оригінального смаку й аромату, поєднання кращих характеристик та нівелювання недоліків кожного з них. У виробництві шампанських та ігристих вин асамбляж поєднують з оклеюванням вина для попередження помутніння з наступним витримуванням на клейовому осаді й фільтруванні. Іноді в асамбляж уводять й інші сортові вина.

Асамбляж ґрунтується на тому, що один сорт винограду одного виноградника дає різне за смаковими якостями вино. На властивості вина впливає вік лози, клімат, склад ґрунту, схил ландшафту, на якому розташована ділянка винограднику, і багато інших чинників.

Синонім французького терміну «асамбляж» — англійський термін «бленд». У виноробстві відомі класи асамбляжу:

  • бордоський червоний (Каберне Совіньйон і Мерло);
  • бургундський червоний (Піно Нуар не менше 80 % об. і Гаме);
  • бургундський білий (Шардоне не менше 80 % об. і Аліготе 20 % об.);
  • ронський білий (Гренаш Блан, Марсан, Русан, Віоньє, Клерет, Бурбуленк, Юні Блан і Пікпул);
  • червоний GSM (за трьома першими літерами сортів винограду ― Гренаш, Сіра, Мурведр);
  • традиційний асамбляж Ріохи (Темпранільйо, Гарнача, Грасіано, Масуело);
  • Вальполічели.

Література

  1. Ковалев Н. Технология игристых вин. Киев : Преса України, 2007. 432 с.
  2. Stevenson T. Christie's World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine. New York : Sterling Publishing, 2014. 528 p.
  3. Геммек Д., Пакетт М. Wine Folly. Усе, що треба знати про вино / Пер. з англ. О. Горби. Київ : Видавництво Старого Лева, 2018. 240 с.

Автор ВУЕ

А. М. Куц

Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Куц А. М. Асамбляж (у виноробстві) // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Асамбляж (у виноробстві) (дата звернення: 28.05.2020).

Покликання на статтю

Опитування читачів ВУЕОпитування читачів ВУЕ