Американські славки (Parulidae)


Америка́нські сла́вки, американські славкові, лісові співуни (Parulidae) — родина або, за іншою системою, триба (Parulini), родина вівсянкових (Emberizidae) співочих птахів ряду горобцеподібних (Passeriformes).

Таксономічна структура та географічне поширення

Родина налічує, за різними даними, від 113 до 126 видів, що належать до 17 родів. Мешкають у тропічній та помірній зоні Нового Світу.

Характеристика

Дрібні птахи довжиною тіла від 10,6 до 18,2 см, масою від 6,5 до 33,8 г. Мають тонкий гострий дзьоб і яскраве, особливо в самців, оперення.

Спосіб життя

Тропічні види осілі, види помірної зони здійснюють сезонні міграції. За деревним способом життя та особливостями поведінки досить схожі на славок Старого Світу, звідки й пішла назва. Американські славки — відмінні співуни, однак пісні однотипні, тому близькі види за співом не відрізняються. Живляться виключно на деревах чи кущах дрібними комахами й іншими безхребетними, постійно перестрибуючи з гілки на гілку. Майстерно звиті гнізда розміщують на деревах чи кущах, деякі види — у напівдуплах, а тропічні — виключно на поверхні землі. У тропічних видів у кладці 3 яйця, у птахів помірної зони — 4–5, інколи 8. Яйця насиджують близько 14 діб, пташенята перебувають у гнізді 10–12 днів.

Література

  1. Morse D. H. American warblers : an ecological and behavioral perspective. Cambridge : Harvard University Press, 1989. 406 p.
  2. Lovette I. J., Bermingham E. What is a wood-warbler? Molecular characterization of a monophyletic Parulidae // The Auk. 2002. № 119 (3). P. 695–714.

Автор ВУЕ

Покликання на цю статтю:
Межжерін С. В. Американські славки (Parulidae) // Велика українська енциклопедія. URL: http://vue.gov.ua/Американські славки (Parulidae) (дата звернення: 19.06.2019).