Аліментарні захворювання


Алімента́рні захво́рювання (від лат. аlimentarius — харчовий, продуктовий) — захворювання, зумовлені як недостатнім, так і надлишковим, порівняно з фізіологічними потребами, надходженням в організм поживних речовин.

Етнологія та патогенез

Згідно з класифікацією ВООЗ виокремлюють 4 групи причин, які призводять до аліментарних захворювань:

1) недостатнє харчування;

2) нестача мінеральних речовин;

3) нестача вітамінів;

4) надлишкове харчування.

Дефіцит білка та енергії є причиною білково-енергетичної недостатності, яка зазвичай супроводжує інфекційні хвороби. Найважчими серед захворювань білково-енергетичної недостатності є аліментарна дистрофія, аліментарний маразм і квашіоркор (за квашіоркору переважає нестача білка, а за аліментарного маразму — енергії). Аліментарні захворювання розвиваються здебільшого в разі поєднання нестачі низки поживних речовин, наприклад, білків, вітамінів, заліза, цинку. Недостатнє забезпечення організму залізом, міддю, фолієвою кислотою й вітаміном В12 призводить до розвитку анемії з явищами лейко- і тромбоцитопенії, супроводжуваної гастритами, стоматитами, ентеритами. Недостатнє надходження йоду з їжею призводить до порушення функції щитоподібної залози та ендемічного зобу. Нестача кобальту зумовлює дефіцит вітаміну В12 і порушення кровотворення, селену — призводить до зміни метаболізму мінеральних речовин, атрофії м’язової тканини, дистрофії підшлункової залози.

Гіповітаміноз А призводить до ураження очей (ксерофтальмія, гемералопія, гіперкератоз), ослаблення імунітету. Гіповітаміноз Еспричиняєм’язову дистрофію, безпліддя, загибель плода. На тлі дефіциту вітаміну D у дітей розвивається рахіт з деформацією трубчастих кісток, кісток таза і грудної клітки, гіпотонією м’язів, судомами. У дорослих авітаміноз D трапляється зрідка і проявляється у формі остеопорозу та остеомаляції. За авітамінозу С розвивається цинга, за нестачі вітаміну РР— пелагра, за відсутності вітаміну В спостерігають аліментарний поліневрит (бері-бері), за нестачі — швидку стомлюваність, м’язову слабкість, парестезії. Нестача вітаміну В2 може призвести до появи стоматиту, атрофії сосочків язика, себореї. Дефіцит вітаміну В6 призводить до емоційних розладів, анемії, глоситу, себорейного дерматиту, кон’юнктивіту.

Аліментарні захворювання можуть бути спричинені як одноманітним харчуванням продуктами будь-якої однієї групи та незбалансованістю раціону, так і наявністю в їжі так званих антинутритивних речовин, що перешкоджають засвоєнню вітамінів і мікроелементів з продуктів харчування.

Серед захворювань, спричинених надлишковим харчуванням, переважають ожиріння, серцево-судинні захворювання, хвороби нирок, порушення обміну речовин, гіпервітамінози і хвороби надмірності мікроелементів. Гіпервітамінози найчастіше пов’язані з передозуванням вітамінних препаратів.

Профілактика

Профілактика аліментарних захворювань ґрунтується на раціональній організації харчування з дотриманням рекомендованої калорійності раціону, використанням різноманітних наборів продуктів, застосуванням за потреби препаратів вітамінів.

Література

  1. Калинський М. І. Харчування. Здоров’я. Рухова активність. Київ : Наукова думка, 1990. 176 с.
  2. Murray C. J. L., Lopez A. D. The global burden of disease. A comprehensive assessment of mortality and disability from diseases, injuries, and risk factors in 1990 and projected to 2020. Cambridge : Harvard School of Public Health, 1996. 41 p.
  3. Murray C. J. L., Lopez A. D. Global mortality, disability, and the contribution of risk factors: Global Burden of Disease Study // Lancet. 1997. Vol. 349. Is. 9063. P. 1436–1442.
  4. Смелянский Б. Л. Алиментарные заболевания. Ленинград : Медицина, 1999. 256 с.
  5. Pomerleau J. et al. The burden of disease attributable to nutrition in Europe // Public health nutrition. 2003. № 6 (5). P. 453–461.
  6. Никула, Т. Д., Тодоренко А. Д. Харчування людей (раціональне і дієтичне). Київ : Задруга, 2007. 218 c.
  7. Мельникова М. М. Несбалансированное питание как фактор развития алиментарно-зависимых заболеваний // Вестник Новосибирского государственного педагогического университета. 2014. № 1. С. 197–202.
  8. Мухацька Р. Основи здоров'я і раціонального харчування. Київ : Інженерно-виробничий центр «Алкон», 2016. 253 с.

Автор ВУЕ

Редакція ВУЕ
Покликання на цю статтю:
Редакція ВУЕ Аліментарні захворювання // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Аліментарні захворювання (дата звернення: 19.11.2019).
Оприлюднено

Оприлюднено: 10.10.2019