Алейронові зерна

Алейронові зерна

Алейро́нові зе́рна (від грец. ἄλευρον — борошно) — білкові тільця в запасливих тканинах у насінні рослин. Мають вигляд безбарвних округлих зерен, оточених мембранною оболонкою. Утворюються з багатих на білки вакуоль, які в процесі дозрівання насінин втрачають воду.

Прості алейронові зерна — однорідні, не мають помітної внутрішньої структури. Складні алейронові зерна містять матрикс з альбуміну, в який заглиблені так звані кристалоїди і глобоїди: при утворенні складних алейронових зерен під час висихання вакуоль білки, що здатні кристалізуватися, утворюють кристалоїди; інша частина білків вакуолі, що висихає, в поєднанні з мінеральними речовинами (переважно солями фітинової кислоти) відокремлюються у вигляді кульки — глобоїду. Решта білкових речовин утворює основну масу, в яку занурені глобоїди і кристалоїди, яких може бути або по одному, або по кілька на одне алейронове зерно. Зрідка всередині алейронових зерен трапляються кристали кальцієвої солі щавлевої кислоти (наприклад, у зернах винограду).

Алейронові зерна живлять зародок під час проростання насіння. Прості алейронові зерна містяться в насінні злаків, де вони утворюють периферичний шар клітин ендосперму — так званий алейроновий шар. Складні алейронові зерна характерні для насіння винограду, капустяних культур.

Література

  1. Полевой В. В. Физиология растений. Москва : Высш. шк., 1989. 464 с.
  2. Кале Ш., Жудрие П., Годон Б. и др. Растительный белок / Перевод с франц. В. Г. Долгополова ; Под ред. Т.П . Микулович. Москва : Агропромиздат, 1991. 684 с.

Автор ВУЕ

Я. О. Межжеріна

Покликання на цю статтю:
Межжеріна Я. О. Алейронові зерна // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Алейронові зерна (дата звернення: 13.11.2019).
Оприлюднено

Оприлюднено: 23.10.2019