Активні температури

Акти́вні температу́ри — температура повітря, більша за біологічний мінімум протягом усього періоду вегетації.

Залежно від визначення біологічного мінімуму, виділяють суму температур більшу +5 °C та більшу +10 °C в середньому за добу. Сума середньорічних активних температур визначає можливість зростання різних культурних і диких рослин; вона розраховується як сума середньодобових температур за ті дні, коли ця температура перевищує встановлений поріг. При цьому середньодобові температури обчислюються як середнє арифметичне показань зовнішнього термометра вранці, опівдні, під кінець дня і опівночі (сума показань ділиться на чотири). Сума активних температур є показником наявних ресурсів тепла і визначає можливість достигання певних теплолюбних культур (наприклад, апельсини не можуть плодоносити, якщо сума активних температур менше 7000 °С, а модрина росте і при 800 °С). В рівнинній частині України сума активних температур більших за +10 °C коливається від 1600 °C (на Розточчі у Львівській обл.) до 3800–3900 °C (на півдні Криму). Потреба деяких культур в теплі (сума активних температур вище +10 °C): ярова пшениця — 1200–1700 °C (в залежності від сорту); ячмінь — 960–1450 °C; овес — 1000–1600 °C; просо — 1410–1950 °C; гречка — 1200–1400 °C; кукурудза — 1100–2900 °C; соняшник — 2000–2300 °C; картопля — 1200–1800 °C.

Література

  1. Лосев А. П. Практикум по агрометеорологическому обеспечению растениеводства. Санкт-Петербург, 1994.

Автор ВУЕ