Акаринози

Акарино́зи (від грец. ἄϰαρι — кліщ і νόσος — хвороба) — хвороби, що спричиняються паразитичними кліщами. Найбільш розповсюджений акариноз винограду — хвороба листя, що викликається дрібними чотириногими кліщами, які з’являються навесні на нерозкритих бруньках, а далі поширюються на нижню частину молодих листків, де викликають розриви тканин, що призводить до порушення їхньої асиміляції. У пошкоджених рослин зменшуються міжвузля, послаблюється приріст, листя стає кучерявим. Масове ураження рослин кліщами впродовж декількох років може призвести до їхньої загибелі.

Література

  1. Козарь И. М. Болезни и вредители винограда. Меры борьбы. Одесса : Институт виноградарства и виноделия им. Таирова, 2005. 64 c.
  2. Науменко С. І. Практикум із фітофармакології. Київ : Кондор, 2015. 314 с.
  3. Власов В. В., Белоус И. И. Научное обеспечение развития виноградарства и виноделия в Украине // Економіка АПК. 2016. № 5. С. 38–43.
  4. Агроекологічні системи інтегрованого захисту плодових і ягідних культур від шкідників і хвороб : рекомендації / Уклад.: І. В. Шевчук, І. В. Гриник, Ф. С. Каленич. Київ : КТ «Забеліна-Фільковська Т. С. і компанія «Київська нотна фабрика», 2016. 152 с.
  5. Дикань А. П. Результативное виноградарство. Симферополь : Бизнес-Информ, 2016. 276 с.

Автор ВУЕ