Айва (Cydonia)


Айва

Айва́ (Cydonia) — рід рослин родини розових.

Характеристика

Листопадні дерева і кущі, заввишки до 5 м. Квітне в травні–червні. Листки суцільні, прості, яйцеподібні або овальні. Квітки двостатеві, поодинокі, блідо-рожевого, білого або рожевого кольорів, великі — до 4,5–5 см у діаметрі. Чашечка засихає і залишається на плодах. Плоди великі кулясті чи грушоподібні, тверді, кисло-солодкі, ароматні, жорсткі від численних кам’янистих клітин. Смак терпкий, в’яжучий, солодкуватий.

Географічне поширення

Один вид — айва довгаста (Cydonia oblonga), трапляється в дикому стані на Кавказі, в Середній, Південно-Західній та Малій Азії. Культивують в Іспанії, на Балканах, Кавказі, в Середній Азії, Молдові, в Північній та Південній Америці.

В Україні

В Україні — переважно на півдні, в Криму, Закарпатті, у Чернівецький обл.

Практичне значення

Айву вирощують також як декоративну рослину і як підщепу для створення низькорослих форм груші. Використовують у кондитерській і консервній промисловості, у вигляді варення, желе, компотів, цукатів та ін. Айва має лікувальні властивості: препарати з неї діють як загальнозміцнювальний, сечогінний, в’яжучий, противиразковий засіб. Свіжі плоди мають жовчогінну й сечогінну дію. Відвар насіння айви використовують як обволікальний засіб. У 9–10 ст. желе з айви використовували для укладання волосся.

Література

  1. Гладкова В. Н. Семейство розовые, или розово­цветные (Rosaceae) // Жизнь растений: В 6 т. Москва : Просвещение, 1981. Т. 5. Ч. 2: Цветковые растения. С. 175–187.

Автор ВУЕ