Азеотропія

Азеотропі́я (від а…, грец. ζέω — кипіти і τρόπος — зміна) — явище, яке полягає у тому, що склад рiдини, яка є сумішшю, та її пари при температурі кипіння за даного тиску є однаковим, унаслідок чого така рідина переганяється без зміни свого складу. Азеотpопна точка — точка на фазовiй дiаграмi, що вiдповiдає складовi та температурi кипiння азеотропу чи складовi та пружностi пари азеотропу. Температура кипіння азеотропу або більша (позитивний азеотроп), або менша (негативний азеотроп), ніж температура кипіння будь-якого з компонентів.

Література

  1. Опейда Й., Швайка О. Глосарій термінів з хімії. Донецьк, 2008.

Автор ВУЕ