Акула-молот звичайна (Sphyrna zygaena)

Акула-молот звичайна (лат. Sphyrna zygaena

Аку́ла-мо́лот звича́йна (Sphyrna zygaena) — хрящова риба родини акуломолотових.

Географічне поширення

Ареал охоплює теплі й помірні води всіх океанів, включаючи Середземне море, звідки акула-молот звичайна іноді заходить в Чорне море (біля берегів Румунії), що дало підставу для формального включення акули до переліку риб фауни України, хоча фактично акула-молот звичайна такою не є.

Характеристика

Пелагічна риба, яка тримається на глибині до 20 м, тіло довжиною до 5 м (зазвичай 2,5–3 м), вагою до 400 кг. Від інших акул-молотів відрізняється відсутністю виїмки на передній частині рила («молота»). Активний хижак, живиться різноманітними рибами (в тому числі іншими акулами) та безхребетними (кальмарами, восьминогами, ракоподібними тощо). Іноді збираються в зграї чисельністю до 1000 особин. Розмножується живородінням. Акула-молот звичайна небезпечна для людини. Є промисловим об’єктом (наприклад, саме з плавців акули готують відомий «суп з акулячих плавців»).

Охорона

Чисельність виду зменшується, тому акулу внесено до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи як вразливий вид.

Автор ВУЕ