Аксиси (Axis)


Аксиси (лат. Axis axis

А́ксиси (Axis) — рід ссавців родини оленевих.

Таксономічна структура та географічне поширення

У вузькому сенсі відповідно до молекулярно-філогенетичних досліджень 2004 рід аксисів сприймають як монотиповий, що містить один номінативний вид аксис (його ще називають «читал») (Axis axis), який поділяють на два підвиди (один живе в Індії, а другий (аксис цейлонський) — у Шрі-Ланці).

Характеристика

Аксис — тварина з плямистою шкірою, середніх розмірів (самець сягає в холці 90 см і має масу 50–80 кг, самка — 70 см і 25–45 кг відповідно). Забарвлення тіла від золотисто-коричневого до рудого з яскравими білими плямами. Також біле забарвлення на горлі, череві, крижах, внутрішній поверхні ніг і нижній частині хвоста. Аксиси ведуть стадний (до 100 особин) спосіб життя. Удень ховаються від сонця в тіні, найактивніші у сутінках і рано вранці. Тримаються біля водойм, добре плавають. Споживають траву, листки, гілки, кору дерев і чагарників, молоді пагони бамбука, фрукти. Вороги аксисів — леви, тигри, леопарди, вовки, пітони, крокодили. Середня тривалість життя в дикій природі становить 5–10 років, у неволі — близько 22 років.

Охорона

Аксисів занесено до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи. Аксис інтродукований на Андаманських островах, в Австралії, Вірменії, Молдові, Аргентині, Бразилії, Хорватії, Пакистані, Папуа Новій Гвінеї, Уругваї, США (Флорида, Гаваї, Техас). В Україні завезений до Асканії-Нова.

Таксономічна структура та географічне поширення за класичною систематикою

За класичною систематикою у широкому сенсі рід аксис включає також підрід Hyelaphus (за іншими поглядами це окремий рід), який об’єднує чотири види оленів.

1) Олень свинячий, або олень бенгальский (Axis (Hyelaphus) porcinus), живе на рівнинах Індії, Індокитаю, Пакистану, Непалу, Бангладеш, Тайланду. Тварина масою 30–50 кг, висота в холці — 60–70 см, темно-коричневе забарвлення, зазвичай із помітним темним ременем уздовж хребта, влітку — плямисті, хвіст має білий низ, ноги дещо короткі. Назва «олень свинячий» відображає характерну манеру продиратися крізь зарості, схиливши голову вниз, подібно до свині, а не перестрибувати перешкоду.

2) Олень Куля (Axis (Hyelaphus) kuhlii) є ендеміком о. Бовеан (Індонезія). Тварина світло-коричневого забарвлення без плям, масою 50–60 кг, висота в холці — 60–70 см.

3) Олень каламіанський (Axis (Hyelaphus) calamianensis) — ендемік Каламіанських островів (Філіппіни). Тварина коричневого забарвлення без плям (хвіст також без білого кольору), масою 35–50 кг, висота в холці — 60–75 см, активна вночі.

4) Індокитайського оленя (Axis (Hyelaphus) annamiticus) розглядають як окремий вид, а іноді — як підвид оленя свинячого, що живе в Китаї, В’єтнамі, Камбоджі, Лаосі, та був винищений у Тайланді.

Усі ці види мають статус вразливих і підлягають ретельній охороні. Добре витримують акліматизацію: наприклад, оленя свинячого інтродуковано до Австралії та Шрі-Ланки.

Література

  1. Bhat S. D., Rawat G. S. Habitat use by Chital Axis axis in Dhaulkhand, Rajaji National Park, India // Tropical Ecology. 1995. Vol. 36. Iss. 2. Р. 177–189.
  2. Di Stefano G., Petronio C. Systematics and evolution of the Eurasian Plio-Pleistocene tribe Cervini (Artiodactyla, Mammalia) // Geologica Romana. 2002. Vol. 36. Iss. 311. Р. 311–334.
  3. Pitra C., Fickel J. еtc. Evolution and phylogeny of Old world deer // Molecular Phylogenetics and Evolution. 2004. Vol. 33. Iss. 3. Р. 880–895.

Автор ВУЕ