Адакс (Addax nasomaculatus)


Адакс (лат. Addax nasomaculatus

А́дакс, антилопа-адакс (Addax nasomaculatus) — єдиний вид роду адаксів підродини шаблерогих антилоп родини порожнисторогих.

Характеристика

Шерстний покрив короткий і гладенький від світло-піщаного до сірувато-коричневого кольору. Розміри середні: довжина тіла — 150–170 см, висота в холці — 95–115 см, хвіст — 25–35 см завдовжки, маса — 60–125 кг. Характерні ознаки: роги завдовжки близько 1 м спрямовані назад, спірально закручені на 1,5–3 оберти, широкі копита, які дають змогу легко пересуватися по піску. Статева зрілість у самців настає на другий, у самок — на третій рік життя. Вагітність — раз на два роки. Плодючість — зазвичай одне дитинча. Стадні тварини, живуть у піщаних та кам’янистих пустелях Північної Африки. За останні десятиліття ареал різко скоротився. Причина винищення цих важких і повільних тварин — полювання за допомогою сучасної зброї. М’ясо та шкіра високо цінуються місцевими жителями.

Охорона

Тварини занесені до Червоного списку МСОП.

Література

  1. Жизнь животных: В 7 т. / Гл. ред. В. Е. Соколов. Москва : Просвещение, 1989. Т. 7: Млекопитающие / Ред. тома В. Е. Соколов. 558 с.
  2. Wilson D. E., Reeder D. M. eds. Mammal Species of the World : A Taxonomic and Geographic Reference. 3rd ed. Baltimore, Maryland : Johns Hopkins University Press, 2005. 2142 р.
  3. Species Addax nasomaculatus // The Taxonomicon. URL: http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=68349&src=0
  4. Addax nasomaculatus // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/512/0

Автор ВУЕ