Агава (Agave)


Агава американська (лат. Agave tequiliana)

Ага́ва (Agave) — рід рослин родини холодкових.

Характеристика

Для агави характерне вкорочене стебло, яке містить біля основи розетку видовжених, часто м’ясистих і колючих листків. Двостатеві квітки зібрані в суцвіття (іноді до 17 тис. квіток), розташоване на високому квітконосі (у деяких видів — до 12 м). Плід — коробочка.

Таксономічна структура та географічне поширення

Відомо, за різними даними, від 200 до 300 видів, поширених на півдні США, в Мексиці, тропіках Латинської Америки. В Європу агаву завезено з американського континенту. В Україні агави вирощують як декоративні рослини на Кримському узбережжі Чорного моря.

Спосіб життя

Агави цвітуть на 15–30-му році життя. Після цвітіння і достигання насіння надземна частина рослини відмирає. Агаву культивують як волокнисті рослини. З листків агави сизалевої (Agave sisalana) одержують грубе міцне волокно, яке називають «сизаль» або «піта». Використовують для виготовлення канатів, мотузок, рибальських тенет. Плантації агави сизалевої на Багамських островах, у Вест-Індії, Бразилії і Танзанії використовують протягом 12–15 років, щорічно обрізаючи по 7–9 листків з кожної рослини. Індіанці використовують у їжу печену серцевину стовбура агави, основи листків і варені квітки, з рослини виготовляють борошно.

Практичне значення

Із цукристого соку агави темно-зеленої (Agave atrovirens), зібраного перед початком цвітіння, готують алкогольний напій кульці. Серцевину рослини агави блакитної (Agave tequilana) використовують для виробництва текіли. Зі стебел рослин агави кокуй (Agave сocui) виготовляють традиційний венесуельський напій з аналогічною назвою. Культивують у тропічних і субтропічних країнах. Багато видів агави розводять як оранжерейні та кімнатні рослини.

У листках агави американської (Agave americana) та агави сизалевої містяться хімічні речовини, стероїдні сапоніни, які використовують для синтезу стероїдних гормональних препаратів — кортизону, прогестерону. У Китаї з них виробляють новий тип контрацептивів, які достатньо вживати 1–2 рази на місяць. Спресовані волокна агави сизалевої (сизаль) зазвичай використовують для мішеней гри дартс.

Література

  1. Нечитайло В. А, Кучерява Л. Ф. Ботаніка. Вищі рослини. Київ : Фітосоціоцентр, 2000. 432 с.
  2. Angiosperm Phylogeny Group. An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III / Botanical Journal of the Linnean Society. 2009. № 161 (2). P. 105–121.
  3. Види роду Агава на сайті інтернет-проекту із систематики сучасних рослин Королівського ботанічного саду в К'ю і Міссурійського ботанічного саду "The Plant List". URL: http://www.theplantlist.org/tpl1.1/search?q=Agave
Документальна телепередача "Прогулянки містом" (телеканал "Київ")

Автор ВУЕ