Австралійські морські леви (Neophoca)

Австралі́йські морські́ ле́ви (Neophoca)

Австралі́йські морські́ ле́ви (Neophoca) — рід ссавців родини вухатих тюленів, який включає єдиний вид — австралійський морський лев (Neophoca cinerea).

Географічне поширення

Ареал виду обмежений західним і південним узбережжями Австралії. Колонії австралійських морських левів, крім західних і південних узбереж материка, трапляються ще на невеликих незаселених островах поблизу узбережжя.

Характеристика

Австралійський морський лев має могутній тулуб, короткі ласти і коротке хутро. Довжина тіла самця сягає 2–2,5 м, маса — 200–250 кг. Розміри самки в 2,5–3,5 раза менші: довжина тіла — 1,3–1,8 м, маса — до 100 кг. Тіло і голова має темно-коричневе забарвлення, черево значно світліше.

Спосіб життя

Австралійські морські леви ведуть осілий спосіб життя, майже не мігрують і протягом життя тримаються неподалік місця народження. Втім, за несприятливих погодних умов мігрують углиб материка на відстань до 10 км. Здатні добре лазити по скелях. Багато часу проводять у воді. Живляться переважно рибою, головоногими молюсками, крабами, дрібними ракоподібними. У шлунках завжди знаходять камінці. У період розмноження самці можуть полювати на пінгвінів. Австралійський морський лев є об’єктом живлення білої акули та косаток. Народження дитинчат припадає на жовтень — початок грудня. Ці ссавці відомі своїми аномальними циклами розмноження, що не прив’язані до сезонних явищ, порівняно з іншими ластоногими, яким властивий 12-місячний репродуктивний цикл. Самці збирають гареми з 4–5 самок й агресивно боронять їх та свою територію від зазіхань інших самців.

Охорона

Австралійський морський лев, порівняно з іншими тюленями австралійського узбережжя, є досить рідкісним видом, чисельність і ареал якого помітно скоротилися протягом останнього століття. На сьогодні відомо близько 14 700 особин. Згідно з міжнародним природоохоронним законодавством, австралійські морські леви мають статус тварин, які потребують особливого захисту; їх внесено до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи як тварин, що перебувають під загрозою зникнення.

Література

  1. Gales N. J., Cheal A. J., Pobar G. J. Williamson P. Breeding biology and movements of Australian sea lions, Neophoca cinerea, off the west coasst of Western Australia // Wildlife Research. 1992. № 19 (4). Р. 405–415.
  2. Shaughnessy P. D., Dennis T. E., Seager P. G. Status of Australian sea lions, Neophoca cinerea, and New Zealand fur seals, Arctocephalus forsteri, on Eyre Peninsula and the far west coast of South Australia // Wildlife Research. 2005. № 32 (1). Р. 85–101.
  3. Goldsworthy S. and Gales N. Neophoca cinerea // IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Retrieved 30 January. 2009.
  4. Neophoca cinerea // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/14549/0
  5. Australian sea lion (Neophoca cinerea) // Wildscreen ARKive. URL: http://www.arkive.org/australian-sea-lion/neophoca-cinerea/
  6. Monotypic taxon: Genus Neophoca // The Taxonomicon. URL: http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=67404&src=0

Автор ВУЕ