Авагі (Avahi)


Ава́гі, авахі, шерстисті лемури (Avahi) — рід приматів з родини індрієвих. Авагі — найменші з індрієвих.

Зах-шерстистий лемур.jpg

Західний авагі (Avahi occidentalis)

Українська назва Авагі
Синоніми Шерстисті лемури
Міжнародна назва Avahi

Зовнішній вигляд

Довжина їх тіла без хвоста становить бл. 40 см. Хвіст приблизно дорівнює довжині тіла. Маса лемурів — 600–1200 г. Шерсть коротка, густа і пухнаста, колір — від червонуватого до сіро-коричневого, низ тіла зазвичай світло-сірий. Кисті й стопи чіпкі. Задні кінцівки значно довші за передні. Голова округла, морда коротка. Обличчя вкрите коротким волоссям, що контрастує за формою, а іноді й за забарвленням з іншими частинами волосяного покриву і створює враження маски. Очі великі, круглі, часто оточені темними колами. Вуха маленькі й частково сховані в хутрі.

Таксономічна структура

Авагі — маловивчений рід приматів, на 2016 виділяють до 9 видів шерстистих лемурів, причому чотири з них були класифіковані після 2000.

Географічне поширення

Батьківщина шерстистих лемурів — прибережні ліси східного і північно-західного Мадагаскару. Деякі види мешкають лише на невеликих важкодоступних територіях. Як і всі лемури, авагі є ендеміками Мадагаскару.

Спосіб життя

Авагі ведуть поодинокий нічний спосіб життя. Більшість часу ці тварини проводять на деревах, живлячись рослинністю: листками, бруньками, квітками. На відміну від інших нічних лемурів, вони не шукають дупла дерев і не будують гнізда, протягом дня сплять, тулячись одне до одного у розвилках гілок. Самці та самки утворюють постійні пари. Щороку самка народжує одне дитинча. Період вагітності — від чотирьох до п’яти місяців. Потомство розвивається повільно, у перші місяці дитинча тримається на спині матері. У віці 42 тижнів починає пересуватися самостійно, але смокче материнське молоко ще близько трьох місяців. Молодий лемур може жити самостійно з однорічного віку, хоча, зазвичай, ще рік тримається біля матері. Загальна середня тривалість життя невідома. Живуть авагі переважно невеликими сімейними групами, утвореними дорослою парою та її потомством. Авагі — територіальні тварини, територія однієї групи становить приблизно від 1 до 2 га, тварини позначають її вигуками. Авагі не допускають у свої володіння чужих шерстистих лемурів.

Охорона

Через інтенсивне вирубування лісів під сільське господарство авагі опинились на межі вимирання. У деяких регіонах на авагі полюють. На відміну від багатьох інших приматів, авагі погано переносять неволю.

Література

  1. Полная иллюстрированная энциклопедия. Млекопитающие. Кн. 2 = The New Encyclopedia of Mammals / Под ред. Д. Макдональда. Москва : Омега, 2007. С. 504.
  2. Genus Avahi // The Taxonomicon. URL: http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=65508&src=0
  3. Види роду Авагі на сайті Міжнародного союзу охорони природи.
    1. Avahi betsileo // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/136767/0
    2. Avahi cleesei // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/136335/0
    3. Avahi laniger // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/2434/0
    4. Avahi meridionalis // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/136369/0
    5. Avahi mooreorum // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/16971566/0
    6. Avahi occidentalis // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/2435/0
    7. Avahi peyrierasi // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/136285/0
    8. Avahi ramanantsoavanai // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/136434/0
    9. Avahi unicolor // The IUCN Red List of Threatened Species. URL: http://www.iucnredlist.org/details/41579/0
  4. Авагі // ARKive Wildscreen. URL: http://www.arkive.org/explore/species?q=avahi

Автор ВУЕ